bogate źródło wapnia i witamin, czyli rzeżucha

Rzeżucha – dlaczego warto ją jeść nie tylko od święta?

Hodowana w domowych warunkach rzeżucha to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, jakie możemy spożywać. Jej bogaty skład pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia – dowiedz się więcej.

Rzeżucha to potoczna nazwa pieprzycy siewnej (Lepidium sativum), pochodzącej z rodziny kapustowatych. Sama nazwa rzeżucha odnosi się do innej grupy roślin i nie należy ich ze sobą mylić. Do Polski pieprzyca przywędrowała z Azji oraz Afryki, a znana była w Europie już za panowania Rzymian. Jest na tyle łatwa w uprawie, iż bez problemu wyrośnie w warunkach domowych, nawet gdy za oknem jest zimno i nie ma dostępu słońca. W smaku natomiast jest dość ostra. A dlaczego warto jeść rzeżuchę? Oto kilka ważnych powodów.

Wysoki poziom wapnia w rzeżusze

Bez tego pierwiastka nasz organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Prawidłowy poziom wapnia w organizmie to nie tylko mocne kości oraz aktywne zapobieganie osteoporozie. Pamiętajmy o zdrowych zębach, jak również o prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. A co najważniejsze – rzeżucha pod względem zawartości wapnia jest jedną z najbogatszych znanych nam produktów. O samym wapniu więcej przeczytasz w tym miejscu.

Jod i luteina

Wśród innych substancji w składzie rzeżuchy znajdziemy też drogocenny jod. Jak pisaliśmy już w artykule na temat tego pierwiastka, jego obecność w diecie człowieka ma istotny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Odpowiedni poziom jodu zapobiega również nowotworom tego narządu. Inną substancją, o której warto wspomnieć, jest luteina. Ten żółty barwnik ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej. Luteina jest bardzo pomocna tym, którzy większość swojej pracy spędzają przed komputerem. Jej właściwości sprawiają, iż oczy wolniej się męczą i dłużej zachowują prawidłowe widzenie. Jednocześnie luteina jest silnym antyoksydantem. Obu tych substancji nie brakuje w rzeżusze.

Witaminy

Czym jest zdrowa roślina bez bogatego zasobu witamin? W pieprzycy siewnej również ich nie brakuje. Przede wszystkim, jak wiele jej braci z rodziny kapustowatych, ma sporo witamin z grupy B. Znajdziemy też sporą dawkę witamin K, E i A, które pozytywnie wpływają na wiele funkcji naszych organizmów. Ponadto – tak ważna dla krążenia i kondycji naczyń krwionośnych – witamina C. Wszystkie z nich mają dodatkowe działanie przeciwnowotworowe i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu.

Inne działania

Rzeżucha to na tyle uniwersalna roślina, iż pomaga w szybszym metabolizmie. To dlatego używamy jej do sałatek, mięsa, zup czy jajek. Pozwala to wzmóc apetyt i przyspieszyć przemianę materii. Uważa się również, że wyciągi z rzeżuchy mają zbawienny wpływ na urodę. Dzięki niej można poprawić jakość skóry oraz włosów. Wspomaga ona też walkę z trądzikiem i nadmiarem wydzielanego łoju. Dzieje się tak dzięki obecności związków siarki, odpowiedzialnych za smak rośliny oraz za pozytywny wpływ właśnie na cerę i włosy. Należy wiedzieć jednak, iż dawka pieprzycy wynosi nie więcej, niż kilka łyżeczek dziennie. W przeciwnym wypadku możemy nabawić się zapalenia pęcherza.

Warto przeczytać

Karambola, czyli gwiazda wśród owoców

Karambola to owoc, który wygląda jak gwiazda, a do tego ma interesujący smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do tekstu. Karambola –…

Co to jest luteina i dlaczego jest ważna dla naszych oczu?

Luteina to częstokroć mylony z hormonem kobiecym żółty barwnik, którego obecność ma ogromne znaczenie dla ostrości naszego wzroku. Dowiedz się więcej, jeśli chcesz się dowiedzieć,…

Trapią cię bolesne miesiączki? To może być endometrioza

Endometrioza  może powodować silne bóle miesiączkowe i problemy z zajściem w ciążę. Dowiedz się więcej na temat choroby, która przez lata może nie dawać objawów.…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675