bogate źródło wapnia i witamin, czyli rzeżucha

Rzeżucha – dlaczego warto ją jeść nie tylko od święta?

Hodowana w domowych warunkach rzeżucha to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, jakie możemy spożywać. Jej bogaty skład pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia – dowiedz się więcej.

Rzeżucha to potoczna nazwa pieprzycy siewnej (Lepidium sativum), pochodzącej z rodziny kapustowatych. Sama nazwa rzeżucha odnosi się do innej grupy roślin i nie należy ich ze sobą mylić. Do Polski pieprzyca przywędrowała z Azji oraz Afryki, a znana była w Europie już za panowania Rzymian. Jest na tyle łatwa w uprawie, iż bez problemu wyrośnie w warunkach domowych, nawet gdy za oknem jest zimno i nie ma dostępu słońca. W smaku natomiast jest dość ostra. A dlaczego warto jeść rzeżuchę? Oto kilka ważnych powodów.

Wysoki poziom wapnia w rzeżusze

Bez tego pierwiastka nasz organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Prawidłowy poziom wapnia w organizmie to nie tylko mocne kości oraz aktywne zapobieganie osteoporozie. Pamiętajmy o zdrowych zębach, jak również o prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. A co najważniejsze – rzeżucha pod względem zawartości wapnia jest jedną z najbogatszych znanych nam produktów. O samym wapniu więcej przeczytasz w tym miejscu.

Jod i luteina

Wśród innych substancji w składzie rzeżuchy znajdziemy też drogocenny jod. Jak pisaliśmy już w artykule na temat tego pierwiastka, jego obecność w diecie człowieka ma istotny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Odpowiedni poziom jodu zapobiega również nowotworom tego narządu. Inną substancją, o której warto wspomnieć, jest luteina. Ten żółty barwnik ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej. Luteina jest bardzo pomocna tym, którzy większość swojej pracy spędzają przed komputerem. Jej właściwości sprawiają, iż oczy wolniej się męczą i dłużej zachowują prawidłowe widzenie. Jednocześnie luteina jest silnym antyoksydantem. Obu tych substancji nie brakuje w rzeżusze.

Witaminy

Czym jest zdrowa roślina bez bogatego zasobu witamin? W pieprzycy siewnej również ich nie brakuje. Przede wszystkim, jak wiele jej braci z rodziny kapustowatych, ma sporo witamin z grupy B. Znajdziemy też sporą dawkę witamin K, E i A, które pozytywnie wpływają na wiele funkcji naszych organizmów. Ponadto – tak ważna dla krążenia i kondycji naczyń krwionośnych – witamina C. Wszystkie z nich mają dodatkowe działanie przeciwnowotworowe i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu.

Inne działania

Rzeżucha to na tyle uniwersalna roślina, iż pomaga w szybszym metabolizmie. To dlatego używamy jej do sałatek, mięsa, zup czy jajek. Pozwala to wzmóc apetyt i przyspieszyć przemianę materii. Uważa się również, że wyciągi z rzeżuchy mają zbawienny wpływ na urodę. Dzięki niej można poprawić jakość skóry oraz włosów. Wspomaga ona też walkę z trądzikiem i nadmiarem wydzielanego łoju. Dzieje się tak dzięki obecności związków siarki, odpowiedzialnych za smak rośliny oraz za pozytywny wpływ właśnie na cerę i włosy. Należy wiedzieć jednak, iż dawka pieprzycy wynosi nie więcej, niż kilka łyżeczek dziennie. W przeciwnym wypadku możemy nabawić się zapalenia pęcherza.

Warto przeczytać

Kiedy możemy stosować probiotyki?

Probiotyki to inaczej specjalnie wyselekcjonowanie kultury bakterii lub drożdży, które zażywa się w celach medycznych. Kiedy jednak możemy to robić? Jak probiotyki wpływają na nasze…

Na czym polega laserowa korekcja wzroku?

Dokucza Ci wyraźna wada wzroku? Okulary czy soczewki kontaktowe nie zawsze są dla Ciebie komfortowe w codziennych sytuacjach. Twoją szansą na przywrócenie oczom pełnej sprawności…

Melatonina – sekret zdrowego snu

Melatonina jest składnikiem wielu popularnych leków bez recepty, które obiecują nam lepszy sen. Ile w tym prawdy? Jak melatonina wpływa na nasz sen i czy…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675