morwa biała

Morwa biała – roślina o smacznych owocach i prozdrowotnych właściwościach

Owoc morwy białej nie cieszy się w Polsce aż tak dużym uznaniem, jak ma to miejsce w Chinach, gdzie ceni się jej prozdrowotne właściwości i wykorzystuje na szeroką skalę w medycynie niekonwencjonalnej.

Morwa biała okazuje się niezwykle pomocna przy wielu schorzeniach i znalazła nawet zastosowanie w kosmetologii. Czas najwyższy poznać niesamowite działanie tej rośliny.

Pochodzenie morwy białej

Morwa biała (Morus alba) jest drzewem pochodzącym ze Wschodniej Azji. Obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata, łącznie z południowymi rejonami Skandynawii. Dawniej morwa biała była wykorzystywana w hodowli gąsienic jedwabników, które żywiły się słodkimi i soczystymi liśćmi tego pięknego drzewa. Miało to miejsce zarówno w południowej Europie, jak i w Azji. Morwa biała w związku z tym była bardzo cenną rośliną dla przemysłu włókienniczego.

Wraz z upływem czasu zainteresowano się na większą skalę owocami morwy białej, wraz z odkryciem ich leczniczych właściwości, co miało miejsce w XX wieku. W medycynie chińskiej zarówno liście, jak również korzeń i korę wykorzystywano do przygotowywania naparów przeciwgorączkowych, rożnego typu toników na nadciśnienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Morus alba nie tylko wpływa pozytywnie na stan organizmu, ale także poprawia wygląd i kondycję skóry. Najbardziej cenioną częścią tej rośliny są liście ze względu na to, że to właśnie w nich znajduje się najwięcej użytecznych substancji aktywnych.

Morus alba w kosmetyce

Morwa biała znalazła szerokie zastosowanie także w kosmetologii. Wykorzystuje się ją do produkcji kremów do twarzy dla osób borykających się z przebarwieniami, stanami zapalnymi i z podrażnieniami skóry. Kremy z wyciągiem z morwy warto stosować także w przypadku zniszczonej skóry, gdyż działają one regenerująco i stymulują ją do odnowy. Roślinę tą można spotkać także w maseczkach o działaniu kojącym, które świetnie sprawdzają się po zabiegach złuszczających naskórek.

Ekstrakt z liści morwy białej działa nawilżająco, odżywia skórę i poprawia jej kondycję. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, można znaleźć go w wielu preparatach anti-aging. Substancje aktywne w liściach białej morwy przeciwdziałają starzeniu się skóry. Ekstrakt z liści rośliny zwiększa elastyczność skóry, wyrównuje jej koloryt i działa delikatnie przeciwbólowo. Działa także ochronnie ze względu na bogactwo flawonoidów.

Morwa biała a choroby – przy jakich schorzeniach będzie pomocna?

Morus alba jest bardzo cenioną rośliną w medycynie alternatywnej ze względu na swoje lecznicze działanie. Ekstrakty z niej wykorzystywane są nawet przy leczeniu cukrzycy. Sięga się po nie do produkcji suplementów diety wspomagających odchudzanie. Niekiedy wykorzystuje się cenne właściwości morwy białej do produkcji tabletek pomocnych przy anemii, otyłości, obfitych krwawieniach, schorzeniach naczyniowo-sercowych i problemach ze strony układu oddechowego.

Regularne sięganie po morwę białą może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, miażdżycy i choroby wieńcowej oraz redukuje stany zapalne w organizmie. Za pomocą tej rośliny reguluje się gospodarkę węglowodanową i poprawia profil lipidowy. Związki aktywne w owocach morwy białej wspierają układ nerwowy, zmniejszając ryzyko zachorowalności na chorobę Parkinsona i Alzheimera.

W jakiej postaci stosuje się morwę białą?

Apteki i sklepy ze zdrową żywnością są pełne najróżniejszych preparatów zawierających morwę białą. Najbardziej popularne jest picie naparów i herbat z liści białej morwy, które mają najwięcej cennych substancji aktywnych. Na rynku dostępne są także suplementy diety zawierające ekstrakty z białej morwy, soki i suszone owoce oraz preparaty wzbogacone o wyciągi z korzenia/kory morwy. Świeże owoce dostępne są pod koniec lipca, a drewno jest często spotykane w parkach i ogrodach spacerowych. Można także zasadzić własne drzewo w przydomowym ogrodzie w nasłonecznionym miejscu z lekką i bogatą w próchnicę glebę. Owoce białej morwy przypominają wyglądem maliny i jeżyny. W smaku są bardzo słodkie ze względu na sporą zawartość cukrów. Obfitują także w błonnik i są niskokaloryczne.

Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów zawierających morwę białą może być przyjmowanie leków z powodu cukrzycy czy zaburzeń profilu lipidowego. Po roślinę tę nie powinny sięgać także osoby nadwrażliwe czy też uczulone na którykolwiek ze składników obecnych w roślinie.

Warto przeczytać

Laktacja – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Zgodnie ze współczesną wiedzą karmienie piersią jest jedynym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci zapewniającym im optymalny rozwój oraz stan zdrowia. Kobiecy pokarm jest substancją…

Liszajec zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie

Liszajec zakaźny jest bakteryjną chorobą skóry o wyjątkowo zaraźliwym charakterze, jednak dość łagodnym zazwyczaj przebiegu. Może trwać kilkanaście dni, ale nieleczony nawet przez wiele tygodni.…

Morwa biała – roślina o smacznych owocach i prozdrowotnych właściwościach

Owoc morwy białej nie cieszy się w Polsce aż tak dużym uznaniem, jak ma to miejsce w Chinach, gdzie ceni się jej prozdrowotne właściwości i…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675