pitaja w kawałkach

Pitaja, czyli smoczy owoc

Pitaja to tropikalny owoc, który coraz częściej możemy spotkać w naszych sklepach. Jak jeść pitaję? Czy to zdrowy owoc? Dowiedz się więcej.

Co to za owoc?

Pitaja, zwana również smoczym owocem, pitahayą lub truskawką gruszkowatą, pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jednak jest głównie uprawiana w Azji. Swoją konsystencją przypomina kiwi, jednak wyróżnia ją fantazyjna wręcz skórka. Pitaja rośnie na kaktusach z rodziny Hylocereus, jak również Stenocereus. Najczęściej możemy spotkać trzy rodzaje pitaji. Jedna z nich, tzw. czerwona pitaja, ma czerwoną/różową skórkę, a jej miąższ jest biały. Inne rodzaje, widoczne na zdjęciu poniżej, mają odpowiednio żółtą skórkę i biały miąższ oraz czerwoną skórkę i miąższ w tym samym kolorze (tzw. pitaja z Kostaryki). Co ciekawe, z kwiatów kaktusów, na których rośnie pitahaya, można wytworzyć napary. Jest to również niezwykła część tych roślin, ponieważ kwitnie tylko w nocy, kilka razy w roku. Ile kosztuje pitaja? W supermarketach owoc będzie nas kosztował kilkanaście złotych za kilogram.

pitaja żółta i pitaja z Kostaryki

Właściwości pitaji

Jak większość owoców tropikalnych, pitaja w ponad 80% składa się z wody. Czyni to z niej niezwykle orzeźwiający owoc, z którego możemy zrobić soki, a nawet wino. Jeden owoc może mieć od 150 do nawet 600 gramów. Uważa się, iż pitaja jest bardzo dobrym owocem do jedzenia dla osób, które chcą dbać o linię. Jest tak ze względu na jej niską kaloryczność. w 100 gramach owocu znajduje się jedynie 52 kalorie! W takiej ilości smoczego owocu znajdziemy około 11 gramów cukru i niespełna 3 gramy błonnika. Wśród najważniejszych substancji w składzie owocu warto zwrócić uwagę na tzw. barwniki betalainowe. Poza pitają występują one m.in. w buraku ćwikłowym. Wykazano, iż mają one właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, iż mogą hamować rozwój nowotworów i im zapobiegać. Ponadto, w pitaji znajdziemy sporo witaminy C oraz witamin z grupy B. Z minerałów pitaja najwięcej posiada fosforu (więcej na temat fosforu w tym miejscu), wapnia i żelaza, co czyni z niego bardzo zdrowy owoc, korzystnie wpływający na wiele aspektów naszego organizmu. Co istotne, jeść go może niemal każdy – ryzyko reakcji alergicznej jest bardzo niskie.

Jak jeść pitaję?

Smoczy owoc bardzo łatwo możemy przygotować do zjedzenia. Wystarczy go przekroić na pół i gotowe! Kiedy owoc jest gotowy do spożycia? Najlepiej, kiedy jego skórka jest gładka. Ważne, aby nie była twarda – wówczas owoc jest jeszcze niedojrzały. Gdy widzimy na nim czarne plamy, to z dużą pewnością możemy stwierdzić, iż pitahaya jest już przejrzała. Biały miąższ z ciemnymi pestkami możemy wyjeść łyżeczką. Sama skórka owocu jest niesmaczna i raczej niejadalna. Możemy ją jednak użyć jako dekorację – w końcu pitahaya wygląda tak pięknie! Możemy także pokroić owoc w plasterki i tak też je serwować. Miąższ z pitaji warto dodać do soków, smoothie czy koktajli. Jak smakuje pitaja? Tu niestety można się nieco rozczarować. Smak pięknego owocu raczej nie dorównuje jego wyglądowi. Smoczy owoc może być lekko mdły, ale jest również lekko słodki, co poprawia jego walory.

Warto przeczytać

Morwa biała – roślina o smacznych owocach i prozdrowotnych właściwościach

Owoc morwy białej nie cieszy się w Polsce aż tak dużym uznaniem, jak ma to miejsce w Chinach, gdzie ceni się jej prozdrowotne właściwości i…

Sarkoidoza – przyczyny, objawy i leczenie

Jedną z chorób atakujących system immunologiczny jest sarkoidoza, która może zaatakować praktycznie cały organizm. Rozpoznaje się ją po obecnych w organach ziarniakach będących grudkami zapalnymi.…

Nadziąślak – jak go rozpoznać? Jak wygląda leczenie?

Nadziąślak to wyraźna zmiana w obrębie jamy ustnej, która występuje na dziąsłach. Czy to objaw nowotworu? Jak leczy się nadziąślaka? Odpowiedź znajdziesz w naszym tekście…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675