rokitnik

Rokitnik dla zdrowia, urody i smaku

Rokitnik jest jedną z roślin o wszechstronnym zastosowaniu, której właściwości są przez wiele z nas niedoceniane. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, co może wnieść rokitnik do Twojej apteczki, kosmetyczki i kuchni.

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jest rośliną z rodziny oliwkowatych, którą można spotkać w Azji i na Starym Kontynencie w formie krzewów owocowych i ozdobnych. Jego niewygórowane wymagania glebowe i duża odporność na zanieczyszczone powietrze i niskie temperatury sprawiają, że w Polsce, poza uprawami, można go spotkać m.in. na nadbałtyckich wydmach i w Pieninach. Zaliczany jest do grupy superowoców – więcej na ich temat znajdziesz w naszych wpisach tutaj

Rokitnik dla zdrowia

Z punktu widzenia zdrowia, najbardziej wartościową częścią rośliny są owoce rokitnika. Ze względu na swój kwaśno-cierpki smak i specyficzny zapach nie są one traktowane jako przysmaki, choć z powodzeniem mogą znaleźć zastosowanie w kuchni, o czym opowiemy za chwilę. Posiadają za to całą gamę wartości odżywczych, dzięki którym rokitnik jest wszechstronnym środkiem leczniczym i kosmetycznym, z czego zdawano sobie sprawę już w starożytności. Oprócz owoców, w leczeniu i pielęgnacji stosuje się także liście, nasiona oraz olej z owoców rokitnika.

Nasz dzisiejszy bohater jest przede wszystkim bogatym źródłem witamin A, B, E, K oraz C. Pod względem zawartości tej ostatniej owoce rokitnika ustępują tylko swoim odpowiednikom krzewu dzikiej róży. Hippophae rhamnoides jest więc cennym zasobem naturalnego kwasu askorbinowego, który ma szerokie kompetencje przy problemach z gojeniem ran, bólami mięśni i stawów. Pomaga także przy skłonnościach do pojawiania się siniaków czy dolegliwościach krwawiących dziąseł. Nie zapominajmy również o tym, że witamina C jest też ważnym ogniwem tarczy immunologicznej chroniącej nasze organizmy przed atakami wirusów i bakterii.

To nie wszystko!

Ale pokaźny pakiet witamin to nie jedyny atrybut, którym może poszczycić się rokitnik. Ma on prawie 200 bioaktywnych substancji, które drzemią w tym krzewie zwanym także rozmarynowcem. Są to także: antyoksydanty, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz mikroelementy (fosfor, bor, wapń, potas, żelazo i inne). Dzięki nim serwowany pod różnymi postaciami rokitnik może pomagać w przypadku: stanów gorączkowych, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka, biegunki, gośćca oraz stanów zapalnych narządów wewnętrznych. Po rokitnik powinny także sięgać regularnie osoby borykające się z miażdżycą, chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym. Dlaczego? A to z racji na posiadane sterole roślinne, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Picie wywaru lub oleju z rokitnika zaleca się także kobietom w ciąży i okresie karmienia piersią.

W tym miejscu warto wspomnieć, że oleju rokitnikowego nie powinny z kolei przyjmować osoby cierpiące na zapalanie trzustki, wątroby, kamicę nerkową oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Napary i okłady z rokitnika są stosowane również w przypadku dolegliwości dermatologicznych. Przyspieszają gojenie ran, łagodzą podrażnienia skóry, niwelują skutki odmrożeń, odleżyn czy zaczerwień spowodowanych poparzeniami promieniami słonecznymi.

Rokitnik dla cery

Ale medycyna i profilaktyka to nie jedyne obszary zastosowania tego specyfiku. Z uwagi na duże stężenie beta-karotenu oraz kwasu palmitynowego rokitnik jest często stosowanym dodatkiem do kosmetyków. Używa się go w preparatach nawilżających i regenerujących, kosmetykach redukujących przebarwienia skóry, środkach do opalania, a także szamponachodżywkach przeciwłupieżowych oraz zapobiegających łysieniu. Można go znaleźć także w składzie niektórych mydełtonikówkremów do rąk, a nawet sprayach do stylizacji włosów.

Rokitnik dla smaku

Warto w tym miejscu wspomnieć, że rozmarynowiec dobrze sprawdza się również w kuchni. Można dodawać go do dżemów, konfitur, ciast, robić z niego wina, soki, nalewki. Do tego można jeść jego owoce na surowo, albo pić jako napar. Z uwagi na duże stężenie witaminy C, można go stosować także do przyprawiania potraw zamiast cytryny lub limonki.

Warto przeczytać

Czy soda oczyszczona leczy raka?

Poszukiwania skutecznego leku na nowotwory nadal trwa. Niestety, wśród wielu propozycji pojawiają się również takie, które w najlepszym wypadku nie pomogą, a w najgorszym –…

Na co pomaga korzeń maca?

Południowoamerykańska medycyna ludowa skrywa wiele tajemnic. Jedną z nich jest korzeń maca – co to za roślina i na jakie dolegliwości jest polecana? Zapraszamy do…

Czy ugryzienie mrówki jest groźne?

Chociaż w Polsce naprawdę groźnych owadów raczej nie spotykamy, to ugryzienie mrówki wzbudza u nas niepokój, zwłaszcza gdy ofiarą jest dziecko. Co wówczas robić? Które…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675