najbogatsze źródło żelaza, czyli amarantus

Amarantus – bezglutenowe źródło żelaza

Przez lata zapomniany i hodowany jedynie jako roślina ozdobna amarantus w końcu wrócił do łask! Poznaj właściwości ziaren tej rośliny, zwłaszcza jeśli szukasz rozwiązania problemów z niedoborem żelaza.

Co to jest amarantus?

Roślina ta pochodzi głównie z Ameryki Południowej, gdzie przed tysiącami lat była hodowana przez rdzennych mieszkańców kontynentu. W Polsce amarantus nazywa się szarłatem i co ciekawe, jego uprawy można również spotkać w naszym kraju. W Europie dopiero w XX wieku odkryto, iż nasiona amarantusa są jadalne. Następnie przeprowadzone badania wykazały, iż amarantus jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Jego skład nierzadko wykracza poza to, co mają do zaoferowania bardzo zdrowe kasze czy inne ziarna. Ziarna szarłatu są nieco większe od typowej kaszy.

Właściwości amarantusa

Ziarna szarłatu są dobrym źródłem witamin, m.in. witaminę A, niektóre witaminy z grupy B czy witaminę E. Amarantus ceni się za obecność skwalenu, nienasyconego węglowodoru, który działa przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo. Uważa się, iż skwalen uczestniczy w procesach, które hamują starzenie, jak również pozytywnie wpływa na układ krwionośny i zapobiega chorobom serca. To z jego powodu wyciąg z amarantusa jest używany w odżywkach i szamponach do włosów.

W 100 g amarantusa znajdziemy ok 16 gramów białka, niespełna 8 g tłuszczu (glównie tłuszczów nienasyconych) i 65 g węglowodanów. Wśród minerałów, poza tytułowym żelazem, w szarłacie znajdziemy sporo wapnia, który jak wiadomo, jest podstawowym budulcem naszych kości oraz wpływa na zdrowie naszych zębów. Ponadto, w ziarnach amarantusa występują magnez, miedź i fosfor.

Amarantus na odchudzanie

Szarłat to doskonały składnik każdej odchudzającej diety. Wprawdzie jest kaloryczny (100 g to około 370 kcal), ale zawiera bardzo dużo błonnika, co pozytywnie wpływa na trawienie. Bez błonnika trudno wyobrazić sobie sprawne i efektywne trawienie pokarmów. Ponadto, w amarantusie nie ma glutenu, co pomoże zarówno osobom nietolerującym gluten, jak i tym, którzy są na diecie. Co ważne, szarłat jest bezpieczny dla cukrzyków, ponieważ posiada niski (ok. 37) indeks glikemiczny i świetnie nadaje się tam, gdzie jesteśmy zmuszeni szukać alternatywy dla swoich przyzwyczajeń kulinarnych.

Żelazo w amarantusie

Dlaczego żelazo w naszym pożywieniu jest tak ważne? Przede wszystkim, ludzki organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć i musi być podawane z zewnątrz. Żelazo odpowiada za proces tworzenia czerwonych krwinek oraz wspomaga transport tlenu we krwi, co jest niezwykle istotne z punktu widzenia funkcjonowania naszych organizmów. Niedobory żelaza powodują zmęczenie, ospałość i zajady, a do tego może pojawić się problem z kruchością paznokci. Szczególnie uważać na niedobór żelaza muszą weganie i wegetarianie. Ci drudzy mogą jeść ziarna amarantusa, które posiadają 7,6 g na 100 gramów produktu i jest bardzo dobrze przyswajalne.

Jak jeść szarłat?

Przypominający kaszę szarłat można z powodzeniem używać właśnie jako zamiennik produktów zbożowych jako dodatek (np. do drobiu) lub osobny składnik dania. Amarantus poddaje się tzw. poppingowi, w wyniku którego otrzymujemy ekspandowaną wersję ziaren, przypominającą popkorn. Zrobienie tej wersji jest bardzo proste – wystarczy wysypać ziarna na gorącą patelnię i energicznie nią potrząsać, aż wszystkie ziarna się rozszerzą pod wpływem temperatury. Nie dodajemy żadnego tłuszczu! Ziarna są na tyle małe, iż nie ma takiej potrzeby. Zmielony szarłat wykorzystuje się również w formie mąki, z której robi się różne wypieki, w tym również na słodko. A dodawać go możemy do mięs, jogurtów, jako składnik kotletów i wielu, wielu innych dań. Nic tylko próbować – szarłat to w końcu samo zdrowie!

Warto przeczytać

Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby są lubiane i bardzo popularne w naszej kulturze. Już na kartach „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza można znaleźć fragment o grzybobraniu, jako o całym rytuale…

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy to jedna ze świętości polskiej kuchni – chyba nikt nie wyobraża sobie uroczystego obiadu, bez talerza ciepłego wywaru. Które z nich są najzdrowsze i…

Amarantus – bezglutenowe źródło żelaza

Przez lata zapomniany i hodowany jedynie jako roślina ozdobna amarantus w końcu wrócił do łask! Poznaj właściwości ziaren tej rośliny, zwłaszcza jeśli szukasz rozwiązania problemów…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675