szpinak to bogate źródło witaminy C i żelaza

Polub szpinak na zdrowie

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw zielonych i nie może go zabraknąć w Twojej kuchni! Zapomnij o niesmacznej brei z dzieciństwa – szpinak naprawdę podbije podniebienia Twojej rodziny!

Właściwości odżywcze szpinaku

Warzywo zwane Spinacia oleracea jest niezwykle bogate w witaminy i mikro- oraz makroelementy. Niegdyś uważano, iż szpinak posiada mnóstwo żelaza, ponad 20 mg na 100 g produktu. Okazało się jednak, że wynik ten uzyskano z powodu błędu badaczy. Szpinak ma więc niemal dziesięciokrotnie – ok. 2,7 mg na 100 g – mniej żelaza, niż wskazywały na to pierwsze pomiary. Nadal są to jednak ilości, z których nie warto rezygnować. Wiedzą o tym przede wszystkim wegetarianie, w diecie których brakuje żelaza odzwierzęcego. Aby pierwiastek ten przyswajał się prawidłowo, potrzebujemy witaminy C. Jej również w szpinaku nie brakuje – ok. 28 mg na 100 g produktu. Wspomniane sto gramów szpinaku pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę K aż pięciokrotnie! A do tego szpinak zawiera błonnik, beta-karoten, niektóre witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę oraz witaminę B6). Nie brakuje w nim również dobroczynnych pierwiastków takich jak potas, mangan i magnez.

Dlaczego szpinak jest zdrowy?

Obecność wszystkich wymienionych składników to jedno; szpinakowi przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości, o których warto wiedzieć. Ważnym elementem szpinaku jest luteina, żółty barwnik, którego ciało człowieka nie wytwarza samodzielnie. Obecność luteiny pozytywnie wpływa na prawidłowe widzenie. Zawarte w warzywie antyoksydanty pozwolą nam dłużej cieszyć się zdrowiem. Ich rolą jest eliminacja i obrona organizmu przed wolnymi rodnikami, które uważa się jeden z najpoważniejszych czynników kancerogennych. Antyoksydanty spowalniają również proces starzenia. Połączenie minerałów i witamin (głównie witamin C i K) bardzo korzystnie wpływa na nasze krążenie. Regularne spożywanie szpinaku obniża ciśnienie i poprawia kondycję całego układu krwionośnego, zapobiega również miażdżycy i chorobom serca. Skład szpinaku wskazuje też na lepsze funkcjonowanie naszego układu nerwowego.

Jak jeść szpinak?

Czasy, kiedy to zielone warzywo podawano jedynie w formie nie najlepiej wyglądającej brei, na szczęście już dawno za nami. Obecnie szpinak podbija kuchnie w całej Polsce! Dodaje się go na surowo do sałatek, zwłaszcza latem, kiedy łatwo zdobyć świeże okazy. W formie przetworzonej Spinacia oleracea znakomicie sprawdza się do makaronów, mięsa, ale również jako coraz popularniejsze nadzienie pierogów. Przygotowanie szpinaku jest banalnie proste, wystarczy go podsmażyć np. z cebulą, aby liście straciły objętość, a następnie skropić cytryną. Tak przyrządzony znakomicie idzie w parze z serami. Co ważne, to zielone warzywo jest niskokaloryczne, 100 gramów to około 20 kcal. Bez większego zastanowienia się możemy go włączyć do naszej diety odchudzającej. Aby w zimie nie tracić wartości szpinaku, możemy spożywać go w formie soku.

Przeciwwskazania

Warzywo niestety nie jest przeznaczone dla każdego, ponieważ zawiera szczawiany. Jeśli więc jesteśmy zagrożeni reumatyzmem lub chorujemy na zapalenie stawów, powinniśmy ograniczyć spożycie szpinaku do minimum. Podobnie w wypadku dny moczanowej. Kwas szczawiowy może przyczyniać się także do pogorszenia stanu w wypadku kamicy nerkowej. Obecność szczawianów doprowadza do tworzenia się złogów i kamieni w nerkach, których wydalanie jest bolesne.

Warto przeczytać

Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby są lubiane i bardzo popularne w naszej kulturze. Już na kartach „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza można znaleźć fragment o grzybobraniu, jako o całym rytuale…

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy to jedna ze świętości polskiej kuchni – chyba nikt nie wyobraża sobie uroczystego obiadu, bez talerza ciepłego wywaru. Które z nich są najzdrowsze i…

Amarantus – bezglutenowe źródło żelaza

Przez lata zapomniany i hodowany jedynie jako roślina ozdobna amarantus w końcu wrócił do łask! Poznaj właściwości ziaren tej rośliny, zwłaszcza jeśli szukasz rozwiązania problemów…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675