kwasy omega-9 i omega-6 są równie ważne

Kwasy omega-9 i omega-6 i ich rola w organizmie człowieka

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka zależy od wielu czynników. Najczęściej myśli się o witaminach czy składnikach mineralnych, ale trudno byłoby zachować doskonałą kondycję psychofizyczną bez odpowiednich proporcji nienasyconych kwasów tłuszczowych. To nie tylko kwasy omega-3, ale również kwasy omega-6 i omega-9.

Kwasy omega-9 i omega-6 ich rola w organizmie

Tłuszcze zazwyczaj nie kojarzą się dobrze i bywają obwiniane o przyczynianie się do rozwoju chorób, a zwłaszcza otyłości. Warto jednak zdać sobie sprawę z faktu, że głównym powodem problemów zdrowotnych jest nadmiernie spożywanie kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzenia zwierzęcego. Z kolei kwasy nienasycone okazują się kluczowe dla procesów budulcowych komórek oraz w profilaktyce chorób serca i krążenia.

Spośród odmian kwasów omega-6 należy wyróżnić kwas gamma-linolenowy. Wykazuje on właściwości redukcji nadciśnienia. Jednocześnie usprawnia on pracę serca i nerek, może też obniżać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Kwasy omega-6 stanowią ważny budulec komórek i pozytywnie wpływają na stan skóry. Ponadto przyczyniają się do produkcji hormonów, w tym także neuroprzekaźników, co ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Natomiast kwasy omega-9, szczególnie zaś kwas oleinowy, pełnią znaczącą rolę w zapobieganiu miażdżycy, ponieważ nie tylko niwelują za wysoki poziom cholesterolu całkowitego, ale także podwyższają korzystną frakcję HDL. Dzięki nim lepiej pracuje serce i łatwiej zachować prawidłowe ciśnienie krwi. Omega-9 również wykazują działanie ochronne przed nowotworami.

Właściwości kwasów tłuszczowych

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) mogą mieć charakter jednonienasycony lub wielonienasycony z dodatkowymi wiązaniami podwójnymi. Do tych pierwszych zalicza się kwasy omega-9, zaś do drugich kwasy omega-6 oraz oczywiście omega-3. Różnica pomiędzy nimi nie polega jedynie na ilości wiązań. O ile w przypadku kwasów omega-9 młody i zdrowy organizm jest w stanie je syntetyzować samodzielnie, to kwasów wielonienasyconych już nie. Dlatego też należy zadbać o to, aby w diecie ich nie zabrakło.

Kluczowe okazują się jednak odpowiednie proporcje, a także ilość. Innymi słowy – nienasyconych kwasów tłuszczowych organizm człowieka nie potrzebuje zbyt dużo i jeszcze należy zwrócić uwagę na to, jak wygląda bilans pomiędzy nimi. Zapotrzebowanie na kwasy omega-6 pokrywa już łyżka oleju, natomiast dzienne spożycie kwasów omega-9 wynosi około 2 łyżki oliwy. Warto podkreślić, że jest to zarazem zgodne z zaleceniami najnowszej piramidy żywieniowej.

W jakich produktach szukać nienasyconych kwasów tłuszczowych?

Podstawowym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby. Z kolei wysokie dawki omega-6 znajdują się przede wszystkim w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym, a także w pestkach słonecznika, dyni czy sezamu. Dobrym źródłem tych kwasów jest też awokado, orzechy włoski oraz orzeszki ziemne. Z kolei kwasów omega-9 należy szukać przede wszystkim w oliwie z oliwek. Występują również w olejach tłoczonych z orzechów, migdałów czy awokado, a także w samych orzechach. Warto również pamiętać, że omega-9 jest wytwarzany przez organizm człowieka.

Suplementacja kwasów tłuszczowych w zasadzie nie jest konieczna, chyba że u osób starszych, u których kwasy omega-9 nie są poprawnie wytwarzane oraz szwankuje przyswajanie kwasów wielonienasyconych. W innych przypadkach wystarczy zrównoważona dieta. Świetnie się tutaj sprawdza dieta śródziemnomorska, w której zachowuje się właściwe proporcje dostarczania kwasów tłuszczowych.

Kluczowe zrównoważone proporcje kwasów tłuszczowych

Powszechnie uważa się, że w diecie przeciętnego Polaka widać znaczną przewagę konsumpcji kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. Wynika to z dwóch kwestii. Po pierwsze, w naszym kraju spożywa się mało ryb. Po drugie, zjada się dużo potraw smażonych na olejach. W takiej sytuacji trudno zachować prawidłowe proporcje pomiędzy tymi kwasami wielonienasyconymi, które powinny wynosić 1:5. Pojawiają wówczas się stany zapalne, ponieważ za wysoki poziom omega-6 w stosunku do omega-3 powoduje wypychanie tych drugich z ich szlaków metabolicznych i zakłóca pozytywne ich działanie.

W przypadku kwasów omega-9 występują trochę inne zależności. Kwasy jednonienasycone mają odmienne szlaki metaboliczne, więc nie dochodzi do wzajemnych zaburzeń w działaniu. Jednak właściwa ilość omega-9 w stosunku do kwasów wielonienasyconych ma znaczenie w kontekście prawidłowej budowy błon komórkowych. O ile kwasy wielonienasycone przyczyniają się do wzrostu przepuszczalności błon komórkowych, to omega-9 zmniejszają ową przepuszczalność.

Warto przeczytać

Kiedy możemy stosować probiotyki?

Probiotyki to inaczej specjalnie wyselekcjonowanie kultury bakterii lub drożdży, które zażywa się w celach medycznych. Kiedy jednak możemy to robić? Jak probiotyki wpływają na nasze…

Na czym polega laserowa korekcja wzroku?

Dokucza Ci wyraźna wada wzroku? Okulary czy soczewki kontaktowe nie zawsze są dla Ciebie komfortowe w codziennych sytuacjach. Twoją szansą na przywrócenie oczom pełnej sprawności…

Melatonina – sekret zdrowego snu

Melatonina jest składnikiem wielu popularnych leków bez recepty, które obiecują nam lepszy sen. Ile w tym prawdy? Jak melatonina wpływa na nasz sen i czy…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675