masło shea w kosmetyce

Masło shea – właściwości i zastosowanie

We współczesnej kosmetologii masło shea zajmuje bardzo ważne miejsce. Jakie są jego właściwości? Skąd jest pozyskiwane? Więcej w naszym dzisiejszym tekście.

Masło shea – pochodzenie i rola w kulturze

Nie bez powodu masło, zwane z francuska masłem karite, jest tak pożądanym składnikiem kosmetyków. Jest ze wszech miar naturalne. Jego źródłem są rosnące w Afryce drzewa zwane masłosz Parka (Vitellaria paradoxa), z którego owoców uzyskuje się tłuszcz znany pod nazwą masło shea. Co ciekawe, drzewa te są w wielu miejscach Afryki środkowej i zachodniej otoczone kultem. W związku z tym przy zbiorach nasion mogą pracować tylko kobiety. Ponadto drzewa nie wolno ścinać. Ma to oczywiście wymiar ekonomiczny – drzewo daje owoce co roku, więc jego ścięcie i przerobienie na meble pozwala na mniejszy zysk. Dla afrykańskich plemion istotna jest jednak długowieczność samego masłosza. Drzewo dożywa setek lat, a owocuje dopiero po około 30-40 latach! Nasiona masłosza są wielkości orzechów włoskich, a zawartość tłuszczu wynosi około 50%. Czyni to z nich doskonały surowiec do produkcji olejów i masła shea.

Co znajduje się w maśle shea?

W składzie masła karite znajdziemy szereg substancji, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. W Afryce masło jest przerabiane na olej, który podobnie jak nasz olej słonecznikowy czy rzepakowy – stosuje się do smażenia potraw. Do Europy masło shea trafiło około XVIII wieku, a swoją popularność zyskało w XX wieku, głównie jednak jako składnik kosmetyków. Co więc znajduje się w tym specyfiku?

– kwasy tłuszczowe nasycone, w tym palmitynowy i stearynowy,
– witaminy A oraz E, korzystnie wpływające na kondycję cery,
– nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy i linolowy,
kwercetyna – modny suplement diety,
– kwas galusowy,
– fitosterole.

Rafinowane czy nierafinowane?

Podobnie jak w wypadku wielu innych tłuszczów roślinnych, możemy wybrać pomiędzy wersją rafinowaną oraz nierafinowaną. Jaka jest między nimi różnica? Wersja rafinowana jest uzyskiwana w wyższej temperaturze, tj. około 90 stopni Celsjusza, co sprawia, że jest pozbawiona charakterystycznego orzechowego zapachu. Data ważności rafinowanego masła jest również dłuższa, jednak jak to często bywa – wszystko ma swoją cenę. Rafinowane masło karite jest pozbawione większości wartościowych substancji. Czyni to z niego świetną bazę dla kosmetyków, ale już bez prozdrowotnych właściwości. Natomiast nierafinowane masło shea uzyskuje się podczas ręcznego wytłaczania w niższej temperaturze. Dzięki temu masło shea jest pełne substancji, o których już wspominaliśmy wyżej. Nierafinowana wersja doskonale nadaje się do tworzenia kosmetyków w domowym zaciszu – pomadek, kremów, balsamów i innych.

Zastosowanie masła karite w kosmetyce

Dzięki swojemu unikatowemu składowi masło shea działa pozytywnie na wiele aspektów urody i jest stosowane w wielu rodzajach kosmetyków. Zacznijmy od włosów. Masłem shea możesz olejować je raz lub dwa razy w tygodniu, dzięki czemu staną się lśniące i zdrowsze. Wystarczy, że rozgrzejesz masło w dłoni, dzięki czemu staje się płynne i bez problemu wmasujesz je we włosy. Masło karite wygładza strukturę włosa i pobudza je do regeneracji. Szczególnie poleca się je stosować na końcówki włosów. Ponadto masło shea działa nawilżająco na skórę, zarówno w przypadku twarzy, jak i reszty ciała. Dzięki swoim właściwościom tworzy delikatny film chroniący skórę przed utratą wody. pomaga to szczególnie w wypadku skóry z tendencją do przesuszeń. Możesz je stosować na stopy, twarz, dłonie, jak również na usta, co pomoże utrzymać je w dobrej kondycji bez uczucia szorstkości czy suchości.

Poza tym masło działa przyspieszająco na gojenie ran, wzmacnia skórę i redukuje objawy po poparzeniu słonecznym. Stąd znajdziemy je w kremach do opalania i produktach do stosowania po kąpielach słonecznych. Co ważne, masło jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o wartości SPF 5. Masło shea wspiera również kobiety ciężarne w walce z rozstępami, dlatego tak często jest składnikiem kosmetyków przeciw temu defektowi urody. Masło pobudza skórę do regeneracji, co pozwala uniknąć rozstępów. Pamiętaj, aby wklepywać je punktowo, nie na większych fragmentach skóry, zwłaszcza w przypadku czystego masła.

Warto przeczytać

Morwa biała – roślina o smacznych owocach i prozdrowotnych właściwościach

Owoc morwy białej nie cieszy się w Polsce aż tak dużym uznaniem, jak ma to miejsce w Chinach, gdzie ceni się jej prozdrowotne właściwości i…

Sarkoidoza – przyczyny, objawy i leczenie

Jedną z chorób atakujących system immunologiczny jest sarkoidoza, która może zaatakować praktycznie cały organizm. Rozpoznaje się ją po obecnych w organach ziarniakach będących grudkami zapalnymi.…

Nadziąślak – jak go rozpoznać? Jak wygląda leczenie?

Nadziąślak to wyraźna zmiana w obrębie jamy ustnej, która występuje na dziąsłach. Czy to objaw nowotworu? Jak leczy się nadziąślaka? Odpowiedź znajdziesz w naszym tekście…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675