Zupy to jedna ze świętości polskiej kuchni – chyba nikt nie wyobraża sobie uroczystego obiadu, bez talerza ciepłego wywaru. Które z nich są najzdrowsze i dlaczego nie powinniśmy z nich rezygnować?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Produkty wspomagające w stosowaniu diety

Sprawdź produkty wspomagające stosowanie diety:
Odchudzanie i oczyszczanie
Preparaty wapnia

Zupy są smaczne!

Ten argument trudno podważyć. W końcu każdy z nas ma chociaż jedną ulubioną zupę, czy to pomidorową, czy krupnik. W dobie fast foodów, niezdrowych posiłków i bylejakości pożywienia, warto postawić na naturalne zupy. Dlaczego? Zupy są po prostu zdrowe i znakomicie nadają się na tradycyjne pierwsze danie lub jako osobny posiłek. A większość zup gotuje się szybko i nie trzeba nieustannie przy nich czuwać. Każda z nich ma swój wyjątkowy smak, który możemy dodatkowo modyfikować aromatycznymi przyprawami. Poza tym, zawsze jest to ciepły posiłek, który nas rozgrzeje podczas jesieni czy zimy. Która zupa jest Twoją ulubioną?

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Preparaty z kategorii zdrowa żywność

Odkryj potencjał zdrowej żywności. Do dyspozycji naszych Klientów oddajemy szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem uzupełniają piramidę dobrego odżywiania.
Soki
Zdrowa żywność
Miody

Dobry sposób na kolejną porcję warzyw w codziennej diecie

Witamin i minerałów nigdy dosyć! W obecnych, zabieganych czasach niełatwo zachować odpowiednio zbilansowaną dietę. Dobra, treściwa zupa jarzynowa to prawdziwa bomba witaminowa. Fakt, iż gotujemy warzywa nie wpływa znacząco negatywnie na ich wartości odżywcze, a w niektórych przypadkach nawet im pomaga je wyzwolić. Gotowane warzywa są ponadto lekkostrawne i nie przyczynią się do problemów żołądkowych. Co więcej, mogę nawet na nie pomóc. Dlaczego? To wszystko dzięki obecności błonnika, który wspomaga trawienie i w naszej diecie nie powinno go zabraknąć. Co się wiąże się jeszcze z obecnością błonnika? Dzięki niemu zupy są bardzo sycące, dzięki czemu zjadamy np. mniej drugiego dania lub nie sięgamy po słodkie i tuczące przekąski między posiłkami. Większość zup dzięki swoim właściwościom może również obniżać zawartość cholesterolu we krwi.

Są niskokaloryczne, o ile nie dorzucamy dodatków

Zupy to również znakomity pomysł, jeśli marzymy o pozbyciu się zbędnych kilogramów. W końcu woda i warzywa czy chude mięso nie są kaloryczne! Możemy je z powodzeniem jeść w postaci zup w ramach diety odchudzającej. O czym jednak należy pamiętać podczas ich przygotowania? Przede wszystkim oszczędnie z dodatkami! Kaloryczność zupy znacząco wzrośnie, jeśli dorzucimy do niej ryż, makaron, ziemniaki czy kaszę, dlatego warto oszczędnie korzystać z tych dodatków. Poza tym, w polskiej tradycji funkcjonuje zabielanie zup śmietaną czy mąką Z nich również możemy zrezygnować na rzecz jogurtu lub po prostu “czystych” zup, bez nadmiernych zagęszczaczy. To samo tyczy się wszelkich kostek rosołowych i innych wzmacniaczy smaku. Zawierające glutaminian sodu kostki negatywnie wpływają na wartości odżywcze zup, jak i zmieniają ich smak.

Które zupy są najlepsze?

Spośród dziesiątek znanych potraw wybraliśmy cztery. Te zupy naszym zdaniem pod żadnym pozorem nie powinny być pomijane przy ustalaniu naszego domowego menu.

1. Rosół – już od wieków znany ze swoich leczniczych właściwości. Nasze mamy i babcie podają go na przeziębienie i rozgrzanie, a to ze względu na jego działanie bakteriobójcze. Rosół pokrzepi i sprawi, iż choroba będzie trwała krócej, a do tego nie zabraknie nam sił.

2. Zupy kremy – coraz modniejsze na polskich stołach kremy z dyni czy brokuła to świetny pomysł na przemycenie zdrowych warzyw dzieciom, które zazwyczaj nie przepadają np. za zupą jarzynową. Kremy są pyszne, a do tego możemy je przyprawić ziołami, które poprawią i pobudzą nasze trawienie.

3. Pomidorowa – kolejna klasyczna zupa na naszej liście. Pomidory w zupie zawierają likopen, naturalny antyoksydant, który niweluje ryzyko chorób układu krążenia a także zapobiega niektórych nowotworom. Pomidory w tej formie nie tracą drogocennego potasu, wpływającego na pracę naszego układu nerwowego.

4. Barszcz czerwony – polecamy go ze względu na wysoką zawartość witamin (w końcu barszcz to zupa z bardzo zdrowych buraków), ale również z powodu obecności witaminy B12 oraz manganu.