odżywianie w chorobie nowotworowej

Odżywianie w chorobie nowotworowej

Odżywianie w chorobie nowotworowej jest niezwykle ważne. W chorobie nowotworowej bardzo często towarzyszy pogorszenie stanu odżywienia chorego, czego skutkiem są niezamierzona utrata wagi i osłabienie organizmu.

Może to być rezultatem rozwijającej się choroby, ale także efektem uboczny chemio- lub radioterapii. Jest to sytuacja niebezpieczna dla chorego gdyż osoby źle odżywione gorzej reagują na leczenie. Są też bardziej narażone na infekcje i powikłania pooperacyjne. Dlatego niezwykle ważne jest, aby zapobiegać pogorszeniu się stanu poprzez prawidłowe odżywianie w chorobie nowotworowej.

Jakie produkty wybierać?

Stan odżywienia chorego można poprawić, regularnie podając mu 5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 większych. Należy też zwrócić uwagę na ich jakość. Ważne, by na talerzu chorego znalazły się produkty o wysokiej zawartości białka, czyli m.in. chude mięso, nabiał, jaja, ryby, tofu. Ponadto konieczne są składniki wysokokaloryczne, takie jak oleje roślinne, nasiona, pełne mleko i jego przetwory. Warto przygotowywać chorym dania, które szczególnie lubią, a także zostawiać przekąski, po które będą mogli sięgnąć, gdy tylko będą mieli na nie ochotę. Choremu należy także przygotowywać bogate pod względem odżywczym napoje (np. świeże soki i koktajle mleczne), które zaleca się pić pomiędzy posiłkami.

Odżywianie w chorobie nowotworowej – Jak gotować i podawać?

Potrawy przygotowywane dla chorego powinny być gotowane lub duszone. Nie zaleca się smażenia, gdyż ciężkie i tłuste dania mogą przyczynić się do pojawienia się lub pogłębienia dolegliwości gastrycznych. Zwiększające kaloryczność produkty – masło, oleje, śmietany – należy dodawać do gotowych potraw. Należy dbać o to, by były one aromatyczne i estetycznie podane. Konieczne jest również zapewnienie choremu miłej atmosfery podczas spożywania posiłku. Wsparcie bliskich w tak trudnych chwilach może okazać się nieocenione

Jak dodatkowo można odżywić organizm chorego na nowotwór?

Choroba nowotworowa wymusza większe zapotrzebowanie energetyczne i białkowe organizmu a klasyczna dieta nie zawsze jest w stanie je zaspokoić. Dodatkowo efekty uboczne chemio- i radioterapii są uciążliwe i odbierają apetyt (wymioty, nudności, suchość w ustach). Chory często nie ma najmniejszej ochoty żeby jeść. W takim wypadku można uzupełnić dietę specjalnymi preparatami i odżywczymi. Są to produkty wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, opracowane specjalnie z myślą o chorych onkologicznie. Dostarczają dużej porcji energii i białka w małej objętości – w 125 ml napoju znajduje się nawet 18g białka czyli tyle co w 6,5 jajkach kurzych . Zaleca się spożywać wysokobiałkowe preparaty pomiędzy posiłkami jako uzupełnienie diety. Można je także stosować jako dodatek do potraw, co doskonale podnosi ich wartość odżywczą i urozmaica jadłospis chorego.

O pomoc w optymalnym skomponowaniu diety można również poprosić specjalistę dietetyka, który dokładnie oceni zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze i zaproponuje odpowiednie odżywianie w chorobie nowotworowej.

Warto przeczytać

Na jakie schorzenia pomaga krioterapia?

Krioterapia to – w dużym uproszczeniu – leczenie bardzo niskimi temperaturami. Jednak nie każdy z nas może z niej skorzystać. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz…

Kiedy warto wykonać badanie krwi?

Badanie krwi to jeden z najprostszych sposobów na ocenę naszego stanu zdrowia. Kiedy warto je wykonać? Jakie badania są wskazane dla kobiet, a jakie dla…

Inozytol (witamina B8) – właściwości i zastosowanie

Inozytol to substancja, której głównym zadaniem jest wspomaganie pracy układu nerwowego, ale jest również ważny w leczeniu PCOS. Dowiedz się więcej. Czy to jest inozytol?…

ZAPYTAJFARMACEUTĘ

Odpowiemy na pytania i wątpliwości

(+48) 85 744 55 97pon-pt 08:00-16:00 sklep@cefarm24.pl 3645675